glencoe visitor centre, argyll

  click images below
to view larger version

 

project details

Client:
National Trust Scotland

Value
c. £3.07million

Dates
Design start 1995. Site Works (Visitor Centre only) April 2001 ­ March 2002

 

 

As part of an overall strategy to develop Glencoe, Gaia Architects were employed to re-organise the existing Caravan Site, design the new 200,000 visitor per annum Visitor Centre and re-naturalise the previous site. Given an explicitly 'green' brief, Gaia developed the project to be extremely low energy and healthy whilst fitting into the breathtaking landscape and effecting an meaningful interpretation of Glencoe. Set out as a 'clachan', buildings are domestic in scale, sitting low in the landscape and using vernacular forms whilst retaining a modern aspect to the detailing. The building was the first modern major building to use Scottish timber throughout, all untreated, with high levels of insulation and an innovative woodchip fired district heating system.

Chris Morgan drew up the Planning, Building Warrant and Tender drawings, and became the Job Architect, responsible for the building construction on site. The project has been awarded the Dynamic Places Award 2002, the Visit Scotland Green Tourism Award 2002, the Edinburgh Architectural Association Sustainability Award 2002 and the Royal Institution of Chartered Surveyors ­ UK Sustainability Award.

 

Glencoe Visitor Centre

Glencoe Visitor Centre