passivhaus, aberdeenshire
  click image below
to view a larger version

 

project details

Client:
Private Client

Value:

Dates:
Early 2013 -

 

 

Chris Morgan and Sam Foster of Sam Foster Architects are working together with Clients to develop a new home for their family in a beautiful woodland setting in the Aberdeenshire countryside.

We have developed the brief and advanced step by step to a scheme that will combine passivhaus levels of comfort and energy efficiency with the needs of an outdoor-loving family needing space for dogs and chickens, an outdoor pantry, garage, log store, veg patch and views not only across the fields to the South, but to the wonderful adjacent mature woodland to the immediate West.

We will remove the existing bungalow and use the waste to form a ‘natural’ hillock which partially hides an entrance courtyard as you approach the house, keeping all arisings on site. A compact rectangular main house (and insulated envelope) sits apart from a large garage and the two are linked by a series of sheltered outdoor spaces. The largely traditional forms of both blocks will be complemented by contemporary, robust and high quality detailing and finishes.

After lengthy delays, drawings were submitted for Planning in May 2015.

passivhaus, aberdeenshire

model of proposal