hostel, peebles

  click an image below
to see a larger version

 

project details

Client:
M & L Cashin

Value:
c. £100,000

Dates:
Design start ­ May 2004

 

In the grounds of a 'B' listed house this addition replaces two derelict sheds to provide for the needs of teenagers moving between a fostered home environment and their own, independent lives elsewhere.

Set symbolically astride a large change in level and an old stone boundary wall, the design develops these clues to knit itself into the site, wrapped in returned stonework and forming a series of low lying forms which sit within the boundary walls, and forming a private 'sunken garden' to the sheltered south. Externally a low maintenance palette of untreated horizontal larch boarding, reused stone, and simple glazed panels is topped with two simple monopitch metal roofs connected by a full length rooflight letting light and fresh air into the centre of the building. Internally the building is fitted out with natural but simple and robust finishes.

The building was completed in spring 2010.

View of the hostel

Internal view of the south facing lounge

View of the building from the South-West